Præstationsangst i sengen

Er du hæmmet af præstationsangst, når det kommer til at dyrke sex? Du er ikke alene. Jeg kender det fra mig selv og mange af de mænd, jeg hjælper i min klinik.

Når præstationsangst er den hyppigste psykologiske årsag til rejsningsproblemer, skyldes det flere ting. I mine øjne er forventningerne til det perfekte sexliv helt urealistisk. Især når det gælder forestillingerne til, hvad manden bør kunne præstere i sengen.

Lad mig bare nævne 3 af dem:

  • En rigtig mand kan altid få en hård rejsning - hurtigt, når og hvor som helst.
  • En rigtig mand kan elske flere gange og hele natten.
  • En rigtig mand får sin partner til at komme igen og igen og igen.

Forestillingerne er vi mænd selv med til at skabe, når vi sidder i omklædningsrummet og fortæller om alle vores erobringer eller om dem, vi er på vej til at gøre.

Opskriften på præstationsevne og god sex rummer meget mere end det. Det handler om: Lyst, nydelse, kærlighed, et godt helbred og ikke mindst din og din partners forståelse af, hvad seksuel tilfredsstillelse indebærer.

Jeg har skrevet denne artikel for at give dig viden om årsager til præstationsangst – så du har det samlet et sted. Artiklen vil desuden ruste dig til at kunne handle og søge den rette hjælp, når din rejsning er ustabil eller svigter.

Hvad er præstationsangst?

Præstationsangst i sengen handler om angsten for ikke, at kunne gennemføre et samleje på tilfredsstillende vis. Årsagen til præstationsangst opstår typisk på baggrund af dine egne forventninger og de tanker, der udspringer sig heraf.

Præstationsangst kan opstå ved tanken om, at den seksuelle stund med din partner ender i en fiasko. Den kan også opstå på baggrund af, at din rejsning svigter på grund af helbredsmæssige årsager. Det skaber tanker, der kan give præstationsangst.

Kort sagt: Det handler om at finde ud af, om rejsningen svigter eller udebliver pga. et for højt forventningspres, eller om der ligger helbredsmæssige årsager bag.

Uanset hvilke årsager der er til, at den ikke vil stå ved jeg, hvor angstprovokerende det er at være på lagnerne, når rejsningen ikke længere er til at stole på. Selv levede jeg med rejsningsproblemer i 12 år. Du kan høre hele min historie i podcasten: Op og stå med Per & Nadjaliva, episode 1.

De forventninger du har til dit sexliv, er en sammensætning af alt det, du har set, hørt, mærket og oplevet seksuelt i dit liv, samt de drømme og fantasier du går rundt med.

Derfor er det heller ikke så underligt, at en eller flere svigtende rejsninger ofte giver stof til eftertanke. Jeg oplevede det selv.

I dag har jeg stadig oplevelserne med i bagagen. De dukker op fra tiden til anden. Forskellen er bare, at nu har jeg viden, værktøjer og metoder til at håndtere dem.

Uanset om det er første gang eller om du er en erfaren rotte seksuelt, kan der fra tid til anden dukke tanker af positiv eller negativ karakter op. De kan enten fremme eller hæmme din rejsning.

Når hyrdetimen ikke lever op til forventningerne, kan det give tanker som: Er lysten gengældt eller slår jeg til seksuelt. Det kan få dig til at tvivle på dig selv, og det kan resultere i, at rejsningen udebliver. Sker det flere gange kan det blive kilden til præstationsangst.

Derfor hænger præstationsangst og rejsningsproblemer sammen

Når tanker og følelser om at være seksuelt utilstrækkelig får lov til at løbe løbsk, vil dine nerver helt automatisk sende signaler til hjernen om, at der er fare på færde. Signalerne får din hjerne til at opfatte situationen, som værende faretruende.

Når trusselsniveauet bliver for højt, aktiverer hjernen sit forsvarssystem, som hjælper dig med at være klar til kamp og flugt. Mens den del af nervesystemet, der fremmer en stærk rejsning, lukker ned.

Det er derfor, at præstationsangst og rejsningsproblemer hænger tæt sammen.

En stærk rejsning er et samspil mellem krop og psyke

En stærk rejsning er altid et samspil mellem krop og psyke. Derfor er det vigtigt at se på hvilke årsager, der resulterer i, at rejsningen udebliver. Ved at bearbejde dem, vil rejsningen komme tilbage og balancen mellem krop og psyke bliver på den måde genskabt. Det er måden, du undgår eller minimerer, at din rejsningsevne bliver ramt af præstationsangst.

Præstationsangst i sengen kan skyldes 2 årsager:

  1. Du kan have præstationsangst mellem ørene. Det opstår udelukkende på grund af forventninger og tanker om, at du ikke kan slå til. Det kan resultere i en svigtende eller manglende rejsning.
    Kendetegn: Det kommer ud af den blå luft, og dine morgenrejsninger og egne hyggestunder er uændrede.
  2. Du kan have præstationsangst, fordi den ikke kan. Den manglende eller svigtende rejsning opstår, fordi helbredsmæssige årsager forhindrer eller hæmmer, at du kan få blod ud i penis. Præstationsangsten støder nu til, fordi rejsningen udebliver.
    Kendetegn: Du oplever, at rejsningen svigter eller udebliver, når du er sammen med din partner. Dine morgenrejsninger er blevet færre, og hårdheden er også ændret, når du har hyggestunder med dig selv. Det skal du tage alvorligt, fordi det ofte kan være en sladrehank om, at du har helbredsmæssige problemer. Det kan f.eks. være forhøjet blodtryk, andre hjerte-kar-sygdomme eller diabetes.

Når rejsningen svigter melder præstationsangsten sig. Det er helt normalt. Det kender jeg fra mig selv, og det er også det, jeg hører fra de mange mænd, jeg hjælper i klinikken. De oplever, ligesom jeg gjorde, at det også lægger en dæmper på sexlysten og på at tage initiativ til sex.

Oplever du manglende lyst kan det også hænge sammen med andre årsager f.eks.: Stress, sorg, depression, bivirkninger til medicin, testosteronmangel, ubalance i dit parforhold eller arbejdsliv.

Uanset årsag - om den er kendt eller ukendt er mit råd til dig: Oplever du manglende lyst, at rejsningen svigter eller udebliver flere gange, skal du finde årsagerne.

Jeg kan hjælpe dig.

Jeg hjælper mænd med at genvinde deres rejsning gennem rådgivning, vejledning, øvelser, behandling og fokuseret shockwave. Det vil med garanti styrke din rejsningsevne.

Disse tanker hæmmer rejsningen

Som jeg beskriver, i afsnittet ovenfor, kan du få angst af tanker om ikke at slå til. Det kan resultere i, at din rejsning svigter eller udebliver. Det skyldes overtænkning. Det resulterer i tankemylder, som medfører, at tankerne løber af med dig. Det kommer til udtryk ved, at det hele opleves som værende ude af kontrol.

Eksempler på overtænkning kunne være:

  • Hun skriver ikke tilbage.
  • Det var heller ikke den bedste aften i går.
  • Det var anden gang, jeg ikke kunne få den op stå. Hun sagde godt nok, at det ikke betød noget, men mener hun virkelig det?
  • Måske tror hun, at jeg ikke har lyst til hende - den vil bare ikke stå, hvorfor mon den ikke vil det?
  • Den plejer jo godt at ville. Hun er vildt lækker, og jeg tænder på hende. Hvorfor vil den ikke? Kan hun finde på at droppe mig? Det ville jeg gøre, hvis jeg var hende.
  • Hvorfor skulle hun have lyst til at være sammen med mig, når jeg ikke en gang kan give hende en god omgang sex.

Det er naturligvis forskelligt fra mand til mand, hvornår og hvordan tankerne dukker op og sætter ind. Derfor opleves præstationsangst også forskelligt. For nogle dukker den op under sex, mens den for andre er der på daglig basis, fordi de bruger adskillige timer på at gruble over årsager, sammenhænge og handlemuligheder.

3 mænd og deres præstationsangst

Jeg ved, at overtænkning og de dertilhørende følelser udfordrer det seksuelle selvværd – det i sig selv er ikke præstationsfremmende. Jeg har selv prøvet det – og jo mere tankerne fylder, desto sværere bliver det at dyrke bekymringsfri sex.

Når tankerne og følelserne tager overhånd, resulterer det i, at hjernen per automatik erklærer undtagelsestilstand. Det bevirker, at din krop sættes i højeste alarmberedskab. Det betyder, at alle forsvarsmekanismer går i gang. Det resulterer i, at kroppen lukker ned for alt det, der ikke direkte har noget med forsvar at gøre, og her er hverken rejsning eller lyst med på listen. Det er derfor, at du ikke kan få en rejsning, når din hjerne har erklæret undtagelsestilstand.

Nedenfor skal du møde 3 mænd og høre om, hvordan deres præstationsangst startede.

Kenneth på 16 år om sin seksuelle debut

Kenneths kammerat Nik havde fortalt om sin seksuelle debut: ”Det var vildt fedt og første gang varede det hele natten”. Kenneth havde derfor store forventninger til sin debut, men det blev en ganske anden oplevelse.

Kenneth oplevede, at han var klodset, at situationen var akavet, og det blev ikke bedre af, at han kom for hurtigt. Forventningen om, at ”det blev vildt fedt og varede hele natten” blev derfor skudt i sænk.

Katastrofetanker som: ”Bare jeg ikke kommer for hurtigt, og jeg håber ikke det bliver akavet”, er nu til stede hver gang han er sammen med en pige. Både før, under og efter. Det fylder alt. Det resulterer i svingende præstationer og påvirker hans seksuelle selvværd.

For Kenneth blev denne oplevelse en ond cirkel, og det kan påvirke hans fremtidige sexliv.

Henrik på 45 år om at have fået børn

Henrik er gift med Louise. Der er blevet længere mellem deres seksuelle stunder, efter at de havde fået børn. Henrik både glædede sig og var nervøs for den kommende weekend. Børnene var afsat, og nu skulle de bare nyde hinanden.

Henriks nervøsitet udsprang af, at rejsningen de sidste par gange ikke havde været som tidligere. Han vidste, at Louise var glad for spontan sex. Det var unægteligt noget sværere, når hans rejsning kun stod på halvt, når de gik i gang. De sidste par gange, de havde haft sex, var derfor blevet afbrudt halvvejs, fordi luften var gået af ballonen.

Forventningen om, at rejsningen altid skal være klar og parat til spontan sex, ender med at sætte en kæp i hjulet. Katastrofetanker, som; hvad tænker Louise, hvad hvis jeg aldrig kan få en hård rejsning igen og hvordan skal jeg så kunne tilfredsstille hende. Tankerne ender med at fylde i Henrik, og det gør, at han ikke kan nyde Louise.

Tanker og billeder af de mange gange med afbrudt samleje, kontra hvordan det var engang, forstyrrer nu Henriks selvbillede. Det bekræftes og forstærkes hver gang det ikke lykkes.

For Henrik bliver disse oplevelser en ond cirkel, og det kan påvirke hans fremtidige sexliv.

Nikolaj og Jakob mødte hinanden for et år siden

Nikolaj har kun haft et par kærester, hvilket ikke var noget i forhold til Jakob. Han fortalte gerne vidt og bredt om, hvad han har oplevet på den seksuelle front. Det gør Nikolaj nervøs, fordi hvad nu hvis Jakob oplever ham som kedelig og uinteressant.

Nikolajs seksuelle selvbillede er oppe imod alle Jakobs tidligere partnere, hver gang der er sex på menuen. Det påvirker hans seksuelle selvværd og angsten for ikke, at kunne præstere godt nok.

Nikolajs forventning om, at han skal leve op til Jakobs historier og hans egne forventninger, skaber nu katastrofetanker. Det gør, at han gentagende gange ikke kan få rejsning under samleje.

For Nikolaj bliver disse oplevelser en ond cirkel, og det kan påvirke hans fremtidige sexliv.

Sådan kan helbredet indvirke på præstationsangst

Mænd i alle aldre kan på baggrund af sygdom eller almen aldring miste rejsningen. Dog sker det hyppigst for mænd over 40. Nedenfor har jeg nævnt de 3 hyppigste årsager til, hvorfor mænd over 40 oplever, at rejsningen svigter eller udebliver pga. helbredet.

Åreforkalkning

Ca. 80%, af dem der oplever rejsningsproblemer, har i større eller mindre grad af åreforkalkning. Her er blodkarrene delvist eller helt tilstoppede, og det resulterer i rejsningsproblemer.

Årsager til åreforkalkning skyldes arv og livsstil. Livsstilen afspejler sig i det dårlige fedt (LDL), som vi indtager. Det aflejrer sig i eller på karvæggen og medfører, at den bliver betændt og hæver op. Over tid kan det blive til arvæv, og til sidst til kalkdannelser, heraf navnet åreforkalkning. Det påvirker både pladsforholdene i blodkarrene samt deres evne til at udvide sig.

Type 2 diabetes og forhøjet blodtryk øger risikoen for, at åreforkalkningen udvikler sig hurtigere end normalt.

Trods arvelige sygdomme er hovedårsagen til åreforkalkning alligevel vores livsstil med nedsat fysisk aktivitet, rygning, alkohol og fed mad.

Åreforkalkning kan opstå i alle blodkar. Det vil sige både i hjertet og i de store blodkar fra hjertet, som forgrener sig ud til de mindste blodkar i kroppen, som du har i penis, hænder og fødder.

Det er oftest de mindste blodkar, der tilstoppes først. Det betyder også, at din penis er en af de første steder, som bliver ramt af manglende blodforsyning grundet åreforkalkning.

Det kan komme til udtryk på to måder:

  1. Din rejsningsevne forandrer sig.
  2. Din sensibilitet også kaldet følesansen i penis ændrer sig.

Mit råd er, at du tager fat i din læge eller en specialist i rejsningsproblemer. Jeg anbefaler, du gør det hurtigst muligt efter, du oplever ændringerne i din penis og i din rejsningsevne. Forskning har nemlig vist, at problemer med rejsningen kan være et forvarsel på en blodprop inden for 3 til 5 år.

Åreforkalkning opstår ikke i løbet af en eftermiddag, det kommer snigende over tid fra måneder til år.

Føleforstyrrelser

Føleforstyrrelser i forbindelse med rejsningsproblemer opstår oftest på grund af åreforkalkning, men det kan også opstå i forbindelse med f.eks. en prostataoperation eller ved længerevarende tryk på understellet. Noget mange cykelryttere oplever. Det kan du læse mere om i artiklen: Er der en sammenhæng mellem impotens og cykling?

Når føleforstyrrelser opstår pga. åreforkalkning, er det fordi, der ikke kommer nok ilt og næring ud til nerverne. Det skyldes, at blodtilførslen er nedsat eller blokeret pga. åreforkalkningen. Det resulterer i, at nervernes evne i penis forringes både i forhold til at sende beskeder til hjernen, men også i forhold til at modtage beskeder fra hjernen. Det resulterer i, at frigørelsen af de stoffer, som er med til at give dig rejsning, udebliver. Føleforstyrrelser omtales både hos diabetikere og alkoholikere, som neuropati.

Når du har føleforstyrrelser, vil du opleve det som:

  • At du har sværere ved at holde rejsningen.
  • At stimulering under sex føles anderledes. Selv når du har en hyggestund for dig selv.
  • At du har sværere ved at komme.
Bivirkninger fra medicin

Mange medicinske produkter kan have en negativ indvirkning på rejsningsevnen. Tager du en eller flere typer medicin, og oplever du, at din rejsningsevne ændrer sig, råder jeg til, at du læser indlægssedlen. Finder du ud af, at nedsat rejsningsevne er en bivirkning, bør du kontakte din læge og forhører dig, om der er alternative præparater til den medicin, du får.

Hvordan kommer du af med præstationsangst i sengen?

Præstationsangst i sengen er kort og godt angsten for ikke at kunne gennemføre den seksuelle akt på tilfredsstillende vis.

Forventninger og tanker er oftest triggere for præstationsangst. Når du overtænker, holder du liv i præstationsangsten. Det vil sige, den ligger lige under overfladen. Får den lidt eller ingen opmærksomhed vil den over tid falde til bunds.

Overordnet set handler det hele om, hvordan du håndterer dine forventninger og tanker – og lige så vigtigt, hvilket mentalt overskud du møder dem med.

Jeg har selv haft præstationsangst. Jeg ved udmærket, hvor hæmmende det er. Det er der kommet en masse værktøjer ud af. Her får du 3 af dem:

  1. Skru ned eller endnu bedre giv slip på dine forventninger. Det vil give plads til at nyde og være mere til stede, når du er sammen med din partner.
  2. Tag kontrol over tankerne. Det kan du gøre ved, at du dedikerer et fast tidsrum hver dag til at tænke og gruble over det, der er eller kan være med til at trigge din præstationsangst. F.eks. må du kun tænke og gruble mellem kl 12 og 13. Tanker der kommer før eller efter må pænt vente. Det nedsætter din bekymrings-tænke-tid. Det resulterer i, at du bliver mere bekymringsfri - også seksuelt.
  3. Tal med din partner om din bekymringer for, at den ikke vil stå. Det vil ofte gøre problematikken mindre farlig, og det kan hjælpe din krop med ikke at gå i undtagelsestilstand.

Har du behov for hjælp til ovenstående, kan jeg som specialist tilbyde dig en uforpligtende og fortrolig samtale på telefon. Den varer 15 minutter. Det eneste du skal sørge for er at sidde et sted, hvor du frit kan besvare mine spørgsmål omkring dine udfordringer/problemer. Ud fra dine svar finder jeg ud af. hvordan jeg kan hjælpe dig.

Hvordan får jeg en hård rejsning?

Forudsætningen for en hård rejsning er, at den rigtige del af nervesystemet aktiveres og forbliver aktivt under sex. Det frigiver nemlig de rigtige signalstoffer, som medfører, at blodkarrene til og i penis kan udvide sig op – helt op til 5 gange.

Når trykket i svulmelegemerne er tilpas højt, vil blodafløbet blive klemt af, så penis kan holde sig stiv. Dette tryk vedligeholdes løbende under samlejet i samarbejde med bækkenbundsmusklerne, som automatisk spænder og afspænder. Det resulterer i, at trykket holdes, så højt som muligt, i penis frem til udløsning.

Mange mænd er rigtig gode til at spænde, og knap så gode til at afspænde. Afspænding er lige så vigtigt for en hård rejsning. Det kan du læse mere om i artiklen: Knibeøvelser til mænd.

Her får du 4 gode råd til en hårdere rejsning ved præstationsangst:

  1. Bevar lysten. Det kræver vedligeholdelse at bevare lysten, om det er med eller uden partner.
  2. Vær forventningsfri. Det øger nemlig sandsynligheden for, at den rigtige del af dit nervesystem aktiveres, og at de rigtige signalstoffer frigives, når din lyst melder sig.
  3. Vedligehold dit hjertes pumpefunktion. Det kræver, at du er fysisk aktiv.
  4. Vær seksuelt aktiv. Studier viser, at når du er det, er sandsynligheden for at bevare rejsningsevnen væsentligt højere, end hvis du ikke er. Og når du er seksuel aktiv, fremmer du også lysten (punkt 1).
Hvordan får jeg min rejsning tilbage hurtigst muligt – og får bugt med min manglende præstation?

I en verden hvor forbruget af præstationsfremmende midler (når artiklen til Viagra online er klar vil jeg anbefale at vi linker hertil) er støt stigende på grund af høje og til tider urealistiske forventninger til os selv, mener jeg det er vigtigt at du får et mere jordnært billede af, hvad du forventer af dig selv. Alene det sænker præstationsangsten, men det vil ikke hjælpe på en manglende rejsning, som er forårsaget af helbredsmæssige årsager.

En manglende rejsning er et tydeligt eksempel på, at din krop og psyke ikke kan skilles ad.

Præstationsangst kan resultere i svigtende eller manglende rejsning. På den anden side kan helbredsmæssige årsager fører til, at rejsningen svigter eller udebliver, hvilket kan resultere i præstationsangst.

Resultatet er altså det samme - men værktøjer, metoder og behandling er forskellig. Jeg ved, hvor svært, det er at finde hoved og hale i. Derfor er mit råd, at du finder en specialist i rejsningsproblemer. Det er din forsikring for, at du hurtigt får en stærk og stabil rejsning, så du igen kan dyrke ubekymret sex.

Jeg har mærket det hele på egen krop gennem 12 år. I dag har jeg et godt og bekymringsfrit sexliv.

Samlet set har jeg brugt mere end 20 år på at studere årsager og sammenhænge i forhold til rejsningsproblemer. I dag er jeg specialist og arbejder fuld tid i min klinik med at hjælpe mænd og par med at få deres sexliv tilbage.

De fleste mænd, der kommer i min klinik, har i gennemsnit haft rejsningsproblemer i 3 til 5 år eller mere. 9 ud af 10 genvinder rejsningen og deres sexliv med mine gennemtestede metoder.

Det hele starter med en uforpligtende og fortrolig samtale. Den varer 15 minutter. Det eneste du skal sørge for er at sidde et sted, hvor du frit kan besvare mine spørgsmål omkring dine udfordringer/problemer. Ud fra dine svar finder jeg ud af, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Du vil på den måde kunne forkorte din tid med rejsningsproblemer og slippe for unødvendige bekymringer.

Bestil en uforpligtende og fortrolig samtale med mig ved at klikke på knappen nedenfor.

Forfatteren til artiklen er: Per Andersen

Alttekst til forfatterbillede i bund: Per Andersen, potensekspert, Hercules og Co

Jeg hedder Per. Jeg ejer klinikken Hercules&Co. Jeg ved, at min behandling virker. Jeg har prøvet den på mig selv. Jeg ved, hvad der skal til. Det hele starter med en fortrolig samtale. Læs om min baggrund og mine uddannelser.