Impotens og prostataoperation

Kender du betydningen af den lyseblå sløjfe? Den støtter mænd med prostatacancer - ligesom den lyserøde støtter kvinder med brystkræft.

Ved operation for prostatakræft er det mellem 60 til 93%, der efterfølgende rammes af problemer med rejsningsevnen. Heldigvis kan den både genoptrænes og vækkes.

Det handler denne artikel om.

Det vigtige er, at du kommer i gang med at genoptræne din rejsningsevne, så hurtigt som muligt efter operationen. Det er her, jeg ser de fleste mister motivationen - og andre aldrig rigtig kommer i gang.

Det jeg oftest hører mænd fortælle er, at det ikke er det første de tænker på efter en prostataoperation. Her synes jeg, at informationen halter kraftigt fra hospitalernes side. Fordi når du venter for længe med genoptræningen af din rejsningsevne, kan det koste dit sexliv.

Jeg ved godt, du måske føler, du har fået livet forærende, fordi du er helbredt, men at leve uden rejsningsevne – er hårdt. Jeg har selv prøvet det i 12 år.

Jo før du kommer i gang, jo hurtigere kommer din rejsningsevne og dit sexliv til at fungere igen.

I denne artikel giver jeg dig mine bud på, hvordan de eksisterende tilbud i efterforløbet for prostatacancer kan suppleres og forbedres. Således at det resulterer i, at du kan genvinde din rejsningsevne langt hurtigere. Så du ikke skal blive en del af statistikken med impotens efter prostataoperationen.

Hvad sker der, når du får rejsning

For at det jeg skriver, om rejsningsevne, skal give mening, skal du kende til, hvad der sker, når du får rejsning.

En rejsning sker på baggrund af et samspil mellem mange ting. Jeg har valgt at tage udgangspunkt i, når du får lyst, og at du ikke oplever impotensproblemer.

Lysten sætter gang i kemiske processer, som via nervesystemet sender besked ud til de blodkar, der medvirker til, at dine svulmelegemer fyldes med blod. Til en start får karrene besked om, at de skal slappe af. Grunden er, at de skal kunne udvide sig så meget, at blodtilløbet overstiger blodafløbet. Det øger nemlig trykket i svulmelegemerne, således at afløbet til sidst afklemmes. Nu kan pikken holde sig stiv med et minimum af blodtilførelse og kan samtidig holde til den fysiske aktivitet, der er under den seksuelle akt og med diverse stillingsskift.

Alt dette er noget, der sker helt naturligt – og det er noget af det naturlige, som bliver sat ud af spil, når du bliver opereret for prostatacancer.

Hvad er prostata godt for?

De to hovedproducenter af sædvæske og sekret, der udskilles sammen med sæden, er henholdsvis prostata og sædblæren.

Disse to sidder tæt sammen.

Sekretet sørger for at smøre og nære sædcellerne, så de kan nå sikkert frem til ægget. Derfor er de begge vigtige, når du ønsker at få børn.

Endvidere omtaler nogle også prostata, som mændenes G-punkt. Den sidder ca. 4 til 7 cm oppe i endetarmen. Prostata svulmer op og bliver sensitiv for berøring, når du får lyst.

Når du bliver opereret for prostatacancer, kan operationen få indflydelse på, hvordan samlejet vil føles, hvis du normalt bliver stimuleret i mellemkødet eller analt.

Operation for prostatakræft

Jeg har valgt at sætte fokus på to metoder til fjernelse af kræft i prostata:

  1. Du får fjernet hele prostata (radikal prostatektomi) inkl. fjernelse af blærehalskirtlen og sædblærerne.
  2. Du får foretaget en nervebevarende operation – hvor man fjerner de dele af området, der er ramt. Her forsøger kirurgen at bevare så mange nerver i området som muligt.

En nervebevarende operation øger chancen for, at du kan bevare evnen til at få rejsning efterfølgende. Hvorimod den hyppigste komplikation efter bortoperation af prostata (radikal prostatektomi) er tab af rejsningsevnen. Alligevel bevarer ca. 25 til 30% evnen.

Det er lige her, jeg ved, at tallene kan blive væsentlig bedre både ved den nervebevarende operation og ved bortoperation. Det kan du læse om i afsnittet: ”Derfor hjælper behandling med fokuseret shockwave efter prostataoperation”.

Hvad sker der, når du får fjernet prostata?

Efter en prostataoperation er det ikke muligt at få udløsning, som du plejer. Grunden er, at sædkanalerne er fjernet sammen med prostata og sædblæren, hvor de to sidstnævnte, som jeg nævnte før, netop er hovedproducenterne af væske til sædafgang. Manglende sædafgang betyder ikke, at du ikke kan få orgasme. Du får bare det, man kalder en tør udløsning.

Hvad er vigtigt før og efter en prostataoperation?

Når du har fået konstateret prostatacancer og skal opereres, har jeg nogle gode råd til dig i forhold til det forløb, du skal igennem.

Min erfaring er, at hospitalernes vigtigste fokus er at fjerne kræften - og gudskelov for det. Min erfaring er også, at vejledning og opfølgning efter operationen i forhold til din rejsningsevne kan halte gevaldigt – det kan koste dit sexliv.

Mit fokus er på din rejsningsevne. Du er mand, og du har brug for at kunne stole på din rejsningsevne, så du kan dyrke ubekymret sex.

Før operationen

Jeg anbefaler almen træning og bækkenbundsøvelser før du opereres. Har du evner og lyst til at dyrke sex, gælder det også for træning.

Det har til formål at sikre, at det område der skal opereres, er forsynet med blod på bedst mulig vis. Fordi du på den måde sikrer, at muskler, blodkar og nerver fungerer så optimalt som muligt inden.

Jo bedre forsyning og forbindelse inden, jo større sandsynlighed er der for, at du lykkes med at genskabe forbindelserne efterfølgende. Det resulterer i, at din rejsningsevne kommer hurtigere tilbage.

Skal du opereres akut, kan du af gode grunde ikke nå at træne dig op. Så skal du bare være ekstra omhyggelig med at passe den efterfølgende genoptræning af rejsningsevnen, fordi det gør, at der er større sandsynlighed for, at du genvinder den.

Lige efter operationen

Efter operation for prostatakræft skal væv, nerver, blodkar og muskler (det kalder jeg i det følgende: Netværket), hele. Det tager ca. 2 til 4 uger.

Selve gendannelsen af hele netværket kan tage op til flere år.

Det er lige her, jeg kan hjælpe med at forkorte dette og dermed dit efterforløb med dårlig rejsning. Læs mere om det i afsnittet: ”Årene efter operationen”.

I dit behandlingsforløb i det offentlige starter genoptræningen af din rejsningsevne umiddelbart efter, at helingen er færdig. Det vil sige 2 til 4 uger efter operationen.

Det offentlige hjælper dig med at komme i gang med at stimulere til en bedre blodforsyning ned til området. Du bliver tilbudt brug af potenspiller, injektioner, penispumper, øvelser og onani. Noget du alt sammen meget gerne skulle få rådgivning og vejledning i på hospitalet og gerne sammen med din partner.

Jeg vil anbefale, at du lytter med på podcasten om prostatacancer og rejsningsproblemer. Her kommer jeg ind på genoptræning af rejsningsevnen. I studiet har jeg en ekspert med, Birgitte Schantz Lauersen. Hun er specialist i sexologisk rådgivning efter prostataoperation.

Lyt til: Op og stå med Per & Nadjaliva, episode 5.

Det offentlige udskriver mange gange også recept på det medicinske produkt Tadalafil for at fremme genopbygningen af netværket. Det kan du med fordel bruge i kombination med stimulation ved hjælp af øvelser og diverse hjælpemidler som: Penisring og penispumpe.

Det har alt sammen positiv indvirkning på din genopbygning af netværket, men det gør ikke hverken helingen eller gendannelsen markant bedre eller hurtigere.

Der skal noget mere og andet til. Det fortæller jeg om i de to næste afsnit.

Årene efter operationen

Det er betydningsfuldt, at du fortsætter genoptræningen, også selvom du ikke oplever, at der sker det helt store. Det kan nemlig tage helt op til 5 år at gendanne netværket. Som regel skal du fortsætte genoptræningen i længere tid, end du bliver anbefalet af hospitalet.

For at heling- og gendannelsesprocessen efter en prostataoperation kan være så optimal som mulig, er det vigtigt, at du har fokus på følgende:

  • At begrænse hævelsen, der opstår i området efter operationen. Er du hævet for længe, kan det resultere i, at der kommer mere og usmidigt arvæv. Det vil begrænse vævets mulighed for at bevæge sig og endnu værre, det kan blokere for blodgennemstrømningen og dermed hindre, at netværket gendannes.
  • At aktivere muskelvævet og det omkringliggende væv i området. På den måde øger du blodgennemstrømningen. Det vil gavne helingen og gendannelsen samt mindske hævelsen.
  • At stimulere både penis og mellemkød til øget blodcirkulation samt guidning af nervernes vækstretning.

Jeg ved, det kan være svært at komme i gang med genoptræningen af din rejsningsevne. Jeg ved også, at manglende viden for mange er en barriere, som ofte gør, at de giver op eller stopper, før effekten har indtruffet.

Jeg kan hjælpe dig, da viden og opfølgning indgår som en del af den behandling, jeg tilbyder i min klinik.

Klik på knappen nedenfor og bestil en uforpligtende og fortrolig samtale med mig. Alt du skal gøre er at reservere 15 minutter og sidde et sted, hvor du kan tale uforstyrret. Dine svar er med til at afklare, om jeg kan hjælpe dig.

Derfor hjælper genoptræning din rejsningsevne

Genoptræning af din rejsningsevne hjælper med at øge blodcirkulationen i området. Den er du afhængig af, når du skal have rejsning, fordi du har brug for, at blodet kan løbe til svulmelegemerne og blive der. Det var det, jeg beskrev i afsnittet: ”Hvad sker der, når du får rejsning”.

Jeg plejer at beskrive processen med dette billede:

”Se det som en plante, når du passer og plejer den,
både gror og vokser rødderne.”

Havde nerver og blodkar ikke været beskadiget efter operationen, ville din krop kunne gendanne vævet og muskulaturen i og omkring operationsområdet på bare 3 til 6 måneder med træning.

Jeg ved, at 5 år er lang tid at skulle holde motivationen oppe. Men det handler om noget så væsentligt, som din rejsningsevne og dit sexliv.

Jeg har selv prøvet at leve med svingende rejsningsevne i 12 år. Jeg mistede også modet fra tid til anden. Hør min historie i podcasten: Op og stå med Per & Nadjaliva, episode 1.

En væsentlig nøgle til, at jeg genvandt min rejsningsevne var: Behandling med fokuseret shockwave.

Den kan også blive nøglen til, at du kan forkorte dit efterforløb. Jeg vil sågar sige, at du kan halvere det – så i stedet for at gå med en ringe rejsningsevne i op til 5 år, kan du måske nøjes med 2 år.

Derfor hjælper behandling med fokuseret shockwave efter prostataoperation

Behandling med fokuseret shockwave hjælper med at gendanne dine blodkar og nerver. Det øger blodforsyningen i området – som er nøglen til at genvinde eller styrke din rejsning.

Det er nemlig ikke det at have fået fjernet prostata, der giver rejsningsproblemer. Det som rammer din rejsningsevne er, når nerver og blodkar er gået til eller er blevet skåret over under operationen.

Behandling med fokuseret shockwave bidrager ikke kun til blodforsyningen i området, den sørger også for at blødgøre eventuelt kompakt arvæv, som er opstået i forbindelse med operationen. Der er altså gode muligheder for, at du kan genvinde rejsningsevnen, når du genoptræner og i tillæg får behandling med fokuseret shockwave.

Behandling med fokuseret shockwave kan tillige hjælpe til gendannelse (regeneration) af nerver og nervebaner, som er blevet beskadiget under prostataoperationen.

Det underbygges ligeledes i en dansk artikel fra 2019, som omtaler 3 studier, hvor man har behandlet med fokuseret shockwave efter prostatacancer:

  • Et præklinisk studie fra 2018 viste, at fokuseret shockwave (ESWT) stimulerer til nerveregeneration – det vil sige genskabelse af nerver, som øger muligheden for rejsning.
  • Et pilotstudie viste lovende resultater for mænd, der havde fået fjernet hele prostata (prostatektomerede) ved behandling med fokuseret shockwave (ESWT) for rejsningsproblemer.
  • Et klinisk studie viste, at behandling med fokuseret shockwave (ESWT) gør arvævet mindre kompakt. Det har en positiv effekt på arvævets smidighed, som gør, at blodforsyning og nervebaner lettere kan komme igennem arvævet.
Det viser studier og erfaringer med behandling med fokuseret shockwave

De tre studier jeg nævner i forrige afsnit, dokumenterer det, jeg også oplever i min klinik, at behandling med fokuseret shockwave (ESWT) virker. Derfor undrer det mig, at denne behandling ikke har plads i det offentlige behandlingssystem, når det handler om genoptræning af rejsningsevnen efter prostataoperation.

Derudover har jeg fundet en undersøgelse fra september 2021, hvor der er en betydelig positiv forskel ved en kombineret behandling med potensmidler og fokuseret shockwave for at fremme rejsningsevnen. Både i forhold til at få rejsningen tilbage efter prostataoperation, men også i forhold til ufrivillig vandladning (inkontinens), som ligeledes er en af prostataoperationens bivirkninger.

Undersøgelsen fra 2021 indikerer, at der er markant fremgang efter blot 6 måneder med Tadalafil kombineret med behandling med fokuseret shockwave, og at fremgangen fortsætter efter 12 måneder.

Som specialist i behandling med fokuseret shockwave glædes jeg over, at der forskes og skabes evidens på området. For jeg ved, at behandling med fokuseret shockwave både fremmer heling og gendannelse af blodkar og nerver.

Derfor anbefaler jeg, at du får behandling med fokuseret shockwave sideløbende med dit forløb i hospitalsregi. Behandlingen vil hjælpe dig med væsentlige bedre resultater på kortere tid.

Vil du høre mere om behandling med fokuseret shockwave, kan du kontakte mig. Jeg tilbyder en uforpligtende og fortrolig samtale. Jeg stiller spørgsmålene. Du skal blot sidde et sted, hvor du kan svare frit og uforstyrret. Dine svar er med til at afklare, om jeg kan hjælpe dig.

Er du en af dem, der kan lide at blive stimuleret i mellemkødet eller analt, vil jeg også anbefale behandling med fokuseret shockwave. Fordi det vil have effekt på at give dig mere sensibilitet i området. Grunden er, at når du bliver opereret for prostatacancer, kan operationen få stor indflydelse på, hvordan samlejet vil føles efterfølgende, hvis du normalt bliver stimuleret der.

Kan forstørret prostata give rejsningsproblemer?

Det korte svar er: Ja.

Rejsningsproblemer er ca. 4 gange så hyppige, når prostata er forstørret. I den forbindelse er det vigtigt at understrege, at der IKKE er lighedstegn mellem en forstørret prostata og prostatakræft.

Alligevel skal du sørge for at få undersøgt prostata hos din læge eller en specialist i urologi, hvis du oplever følgende:

  • Din tissestråle er blevet mindre kraftig.
  • Du har svært ved at tisse, selv om du skal.
  • Du oplever, at blæren ikke er helt tømt.
  • Du skal hyppigere på toilettet både i dag- og nattetimerne.
  • Du kan ikke holde på vandet.
  • Der løber urin fra din penis, når du har tisset.

Behandling med fokuseret shockwave kan hjælpe på vandladningsproblemer, fordi lydbølgerne er med til at mindske prostata. Det letter trykket på urinrøret og medvirker til, at det bliver nemmere at komme af med vandet. Hvilket betyder, at de natlige ture på toilettet aftager eller forsvinder helt.

Oplever du nogle af ovenstående problematikker og gener - eller har du spørgsmål af lignende karakter, kan du kontakte mig.

FAQ om prostata og rejsningsproblemer

Kan en forstørret prostata hæmme udløsningen?
Det behøver den ikke. Men bliver prostata for stor og klemmer på urinrøret, kan den godt gå hen og hæmme udløsningen.

Er impotens efter prostataoperation normalt?
Ja, det er mere reglen end undtagelsen. Det betyder ikke, at den ikke kan komme tilbage. Ved operationer omkring bækkenet og i området omkring blære og prostata, er det ikke unormalt, at der kan opstå rejsningsproblemer.

Kan du cykle efter prostataoperation?
Du må gerne cykle. Det der er vigtigt, at du mærker efter, hvad der sker, mens du cykler, og hvad der sker efter.

Under cykelturen kan du lægge mærke til:

  • Oplever du at mellemkødet, pungen og pikken bliver følelsesløs?
  • Oplever du at der er smerter eller udstråling?
  • Hvordan er det at holde på vandet?

Efter cykelturen kan du lægge mærke til:

  • Fortager eventuelle symptomer sig hurtigt?
  • Oplever du, at det påvirker din evne til at få rejsning dagen eller dagene efter?

Læs også artiklen: Er der sammenhæng mellem impotens og cykling?

Det kan være svært at tale om

De fleste af de mænd, jeg har i behandling efter prostataoperation har svært ved at dele deres tanker og følelser om den manglende eller svingende rejsningsevne.

Under selve forløbet har det været svært for dem at tale åbent om det med læger, sygeplejersker og partneren. Jeg oplever, at manden sidder tilbage med mange og ubesvarede spørgsmål fordi:

  • Lysten til at tale med lægen om det, ikke er til stede.
  • Spørgsmålene først dukker op, når det største chok har lagt sig.
  • Manden gentagende gange erfarer, at den ikke vil.

De spørgsmål jeg oftest støder på, og som jeg hjælper mænd og deres partner med er:

  • Hvornår bliver alting normalt igen?
  • Hvorfor oplever jeg impotens efter min prostataoperation?
  • Hvordan kommer jeg videre herfra?
  • Hvad gør jeg, når jeg får mange bivirkninger af potenspillerne?
  • Hvad gør jeg, når potenspillen ikke har effekt eller aftager i effekt?
  • Hvordan kommer jeg i gang med at bruge de hjælpemidler, jeg har fået
  • Hvordan holder jeg motivationen oppe?

Sidder du og mangler svar på nogle af spørgsmålene eller har du andre – kan du tage fat i mig. Jeg tilbyder en uforpligtende og gratis samtale på 15 minutter, hvor vi sammen finder ud af, om jeg kan hjælpe dig. Kan jeg det, starter du et forløb hos mig.

Forfatteren til artiklen er: Per Andersen

Per Andersen, potensekspert, Hercules og Co

Jeg hedder Per. Jeg ejer klinikken Hercules&Co. Jeg ved, at min behandling virker. Jeg har prøvet den på mig selv. Jeg ved, hvad der skal til. Det hele starter med en fortrolig samtale. Læs om min baggrund og mine uddannelser.