Har du en skæv penis? Sådan behandles en krummerik, peyronies og rejsningsproblemer

Har du en skæv penis? Det kan du gøre noget ved.

Læsning: 4 minutter

Sanselig mad. Tænde stearinlys. Æggende musik i højttalerne og forventning om hed lagengymnastik. For mange mænd med en krummerik (Peyronies sygdom) er forventningens glæde desværre den største. For dem kan sex være smertefuldt eller ligefrem umuligt.

Et sted mellem 75.000 og 200.000 danske mænd har det, vi i folkemunde kalder en krummerik (Peyronies sygdom på fagsprog). Tallet er muligvis højere, fordi emnet er et tabu for mange mænd. Det ved Per Andersen fra Hercules & Co, der tilbyder fokuseret shockwave-behandling for kummerik og for rejsningsproblemer og impotens. Behandlinger der også benyttes med succes af en af Danmarks førende urologiske eksperter på området, Lars Lund.

Men hvad er Peyronies egentlig for en sygdom?

Peyronies sygdom er en skævhed i penis, der får den til at krumme – heraf folkenavnet ”en krummerik”. Skævheden, der oftest rammer mænd mellem 50 og 60 år, kan variere fra 20 grader og helt op til 120 grader. Oftest skyldes den såkaldte krummerik f.eks. kalkdannelser, knuder, inflammation, nedsat blodcirkulation eller arvæv i penis.

Grundig samtale sikrer den rigtige behandling

Andre faktorer kan dog også spille ind, fortæller Per Andersen, der behandler flere mænd med problemet.

”Forestil dig, at menneskekroppen er pakket ind i én stor hinde, og hvis du trækker i den ét sted, vil den blive trukket skævt et andet sted. En skæv penis kan således være forårsaget af f.eks. en spænding eller en skævhed i bækken eller lænd.”

Derfor indleder Per altid behandlingsforløbene på klinikken med en grundig samtale, som er med til at afdække om manden har andre problemer, som kan have indflydelse på skævheden i penis.

Fokuseret chokbølger giver gode resultater

Den gode nyhed er, at en krummerik kan behandles, så sex igen kan blive en dejlig oplevelse. Behandlingen foregår ved, at penis udsættes for en række helt ufarlige og meget effektive trykbølger (fokuseret shockwave). Disse trykbølger kan både fjerne kalkdannelser og arvæv samt den ømhed, det hos nogle mænd medfører. Resultaterne varierer, og Per fortæller, at nogle mænd får korrigeret skævheden med op til 50%. Andre oplever, at smerter og ømhed forsvinder helt efter få behandlinger.

Shockwave-metoden benyttes også med succes af en af landets førende eksperter på området, speciallæge Lars Lund, der er professor ved Odense Universitetshospital.

Jo før, jo bedre

Per opfordrer mænd med Peyronies sygdom til at komme i gang med behandlingen hurtigt. Chancerne for et optimalt resultat er større, jo hurtigere du kommer i gang med en behandling. Per er dog opmærksom på barrieren:

”Jeg har stor forståelse for, at det kan være svært at løfte røret og sige til et fremmed menneske, at den er gal med understellet.”

Derfor lægger Per også vægt på at møde mænd med åbenhed, ægthed og ikke mindst diskretion. Det skaber tryghed, som er forudsætningen for et godt samarbejde og et succesfuldt resultat. Per kender alt til dette, da han har selv været impotent.

Fakta #1

Peyronies sygdom rammer ca. 8% af danske mænd. Typisk i alderen 50-60 år.

Fakta #2

I sjældne tilfælde kan sygdommen være medfødt.

Fakta #3

Fokuseret shockwave-behandling benyttes med succes bl.a. på Urologisk Afdeling på Odense Universitetshospital og hos Hercules&Co.

Luk