– Når rust får "jernet" til at svigte
Rejsningsbesvær, rejsningsproblemer, Erektil dysfunktion eller impotens er navne for en og samme problematik. En problematik der er langt mere udbredt end de fleste ved og det kan ske for mænd i alle aldre. I en undersøgelse af mænd i alderen 40 til 70 år havde 52% udfordringer. Det er altså mere normalt end unormalt i den aldersgruppe.
Rejsningsbesvær er kendetegnet ved, at manden har svært ved at opnå eller opretholde en rejsning. I 9 ud af 10 tilfælde bliver det langsomt svære over tid, hvilket typisk skyldes nedsatte funktioner i kroppen. Hvorimod et pludseligt svigt af en ellers normalt fungerende rejsning, oftest tillægges at være psykisk.
Men så let er det ikke altid! Tegnene kan være svære at spotte og det gør det svært at afkode, hvad kilden er til at rejsningen svigter.
Det er ofte et svært emne at tale om. For det at blotte sig som mand gør ham sårbar, hvilket får mange mænd til at tie. Det kan være tungt at være i og det er ikke kun for ham selv men også for nuværende eller kommende partner.
Udfordringerne er som nævnt, langt mere almindelige end de fleste går og tror. For 9 ud af 10 mænd, vil det være muligt at genvinde potensen – og alderen er ofte ikke den største udfordring.
Potensmidler kan være en løsning nu og her, men jeg mangler stadig at møde manden, der hellere vil tage piller end at klare sig uden. De fleste mænd ønsker spontaniteten tilbage – at slippe for tanker og bekymringer, som følger med det at miste ”kontrollen” over deres rejsning og sexliv.
Der skal handling til, for at tage kontrollen tilbage. Her er der en helt naturlig og sund skepsis hos mange mænd, overfor de utallige behandlingsmuligheder, som udbydes. Alligevel bruges der penge på potensfremmende midler, som aldrig før! Frustrationen over den udeblivende eller faldne rejsning kan desværre være større end den sunde skepsis.
Denne artikel giver dig et dybere indblik i, hvorfor rejsningsbesvær opstår. Hvordan du som mand kan få rejsningen og kontrollen tilbage. Hvad du som partner og I som par kan gøre, for at finde den bedst mulige og mest langtidsholdbare løsning.
Rejsningsbesvær er langt mere udbredt, end mange går og tror. Allerede i 1994 viste et amerikansk studie, at mere end 50% af mænd over 50 år havde problemer med rejsningen. En senere undersøgelse har, som nævnt tidligere, påvist at 52% af mænd i alderen 40 til 70 har udfordringer med rejsningen i større eller mindre grad.
Ifølge Sundhedsstyrelsen er kilden i 90% af tilfældene biologisk betingede, mens de resterende 10% skyldes psykogene årsager. Dette betyder, at rejsningsproblemer i 9 ud af 10 tilfælde er pga. nedsatte kropslige funktioner, hvor den mest almindelige årsag er åreforkalkning, som gør det svært for blodkarrene at udvide sig, når lysten melder sig. Dette skyldes blandt andet hævelse, arvæv eller kalkdannelser i karvæggen, hvilket begrænser udvidelsen af blodkarret og dermed blodtilførslen til penis. Blandt andet diabetikere udvikler åreforkalkning hurtigere og det påvirker blodtilførslen til svulmelegemerne, men også nerverne som dermed bliver mindre følsomme.
Undersøgelser har vist, at rejsningsproblemer kan være et forvarsel for blodpropper eller andre hjerte-kar-problematikker. 9 ud af 10 mænd der har fået en blodprop fortæller, at de har haft rejsningsproblemer i 2 til 3 år, før de fik blodproppen. Rejsningsproblemer skal derfor tages seriøst, da ”ham forneden” kan være en sladderhank om kroppens generelle sundhedstilstand.
Et sundhedstjek af kroppen burde derfor være lige så almindeligt, som et servicetjek af bilen. Det er rejsningsbesvær et “levende” bevis på.
Rejsningsbesvær er ikke en enkeltmandsplage, men det kan opleves sådan. Ved at dele vores egen historie og erfaring om behandling og behandlingsmuligheder, bliver det mere tydeligt, hvilke behandlinger der har effekt. Det vil normalisere det som en løsning og vil med tiden gør det okay, at opsøge behandling. Husk; Der er hjælp at hente uanset alder!
I 9 ud af 10 tilfælde skyldes rejsningsbesvær nedsatte eller manglende kropslige funktioner. Det er derfor vigtigt at fokusere på den eller de faktorer, der træder frem via undersøgelser og din egen livshistorie. Uanset om det er kredsløbs-, hormonelle- eller andre kropslige problematikker.
Åreforkalkning er medvirkende årsag i 80% af tilfældene med rejsningsproblemer, hvilket ikke er så mærkeligt, da kroppens infrastruktur består af 100 tusind kilometer blodkar. Fra hjertet udspringer de største kar og slutter i yderområder som f.eks. hud på penis med mikroskopiske blodkar. En lille hævelse, eller arvæv der over tid kan blive til kalkdannelser i karvæggen, hæmmer blodkarrenes evne til at udvide sig og blodets tilløb til penis. Det kan sammenlignes med tilkalkning af de små huller i et brusehoved.
Ændringer i hormonproduktionen kan også have en del af sige. Et lavt niveau af testosteron, det mandlige kønshormon, kan påvirke overskuddet til udførelse af en ellers høj sexlyst og dermed evnen til at opnå en rejsning. Hormonniveauet falder naturligt med alderen, men ved sygdom, dårlig livsstil, stress og manglende søvn kan det styrtdykke. Derfor kan det være en god idé, at få dine hormonniveauer tjekket, hvis du mangler energi og oplever rejsningsproblemer.
Psykologiske faktorer kan også spille en betydelig rolle ved rejsningsproblemer. Præstationsangst i nyt forhold eller problemer i nuværende parforhold, kan påvirke evnen til at få rejsning. Her er det vigtigt at huske på, at det ifølge Sundhedsstyrelsen kun er 10%, der har det som kilden til deres rejsningsproblemer. Det er uanset om det er på grund af præstationsangst eller andre psykiske årsager.
En professionel vurdering kan hjælpe med at identificere og forstå, hvilken kilde eller kilder der ligger til grund for udfordringen, så den rette vejledning, rådgivning og behandling kan iværksættes.
Hvis det virker uoverskueligt, så vil det første og vigtigste skridt være, at tale med din læge eller en specialist i rejsningsbesvær. Husk, at det er dit liv og din livskvalitet, der står på spil – og du har krav på at få hjælp. Du bør derfor ikke acceptere halve løsninger eller svar. Ved at tage dig selv alvorligt, understøtter du dit eget værd – så hvorfor gå med 10 års bekymring og frustration, hvis du kan nøjes med 3-6 måneder? Hvorfor ikke forebygge frem for at helbrede?
Du kan selv gøre meget, for at forbedre din rejsning, fx ved at indføre sunde livsstilsændringer. Her er nogle tiltag, du selv kan starte med:
Husk! Det kan tage tid før der opnås resultater. En kombination af vejledning, rådgivning og behandling, vil med stor sandsynlighed forkorte din vej til målet markant.
Når rejsningen udebliver hos din mand, kan det være svært at vide, hvordan du skal takle det. Mange partnere tror, at manden har mistet lysten til dem. Her er det vigtigt at forstå, at når manden i en periode gentagende gange mister eller har svært ved at holde rejsningen, så er det ikke lysten der mangler, men evnen. For der er ikke mange mænd, der frivilligt vil ydmyge sig selv igen og igen, hvis det ikke var fordi han har lyst til sin partner!
Mange mænd bliver flove eller skammer sig, når rejsningen udebliver. Frygten for, at det forhold han har til dig, kan gå i stykker, kan følge i kølvandet på rejsningsproblemerne. For når rejsningen svigter eller udebliver, kan din mands maskulinitet og selvværd lide et knæk. Det kan ramme et nyt forhold lige såvel som et veletableret forhold.
Ved at tale om det åbent og ærligt i forholdet, skabes der ofte nærhed frem for afstand. Se på det som en udfordring I skal løse sammen. Begge parter skal undgå at dømme. Det er vigtigt for manden at blive mødt med forståelse for, at det er en svær situation og at han ved, at han ikke står alene. Støtte er en vigtig faktor.
Mænd er løsningsorienteret, hvilket du sikkert allerede er bevidst om. En god tommelfingerregel er at tilbyde din hjælpe til at finde en løsning. Fortæl ham, at det ikke kun er i hans og din interesse, men for jeres fælles interesses skyld. For mange mænd vil gerne prøve at løse problemet selv og er derfor tilbøjelige til at se det som deres problem, mere end et fællesproblem.
Husk! At 52% af alle mænd i alderen 40-70 år har problemer og har brug for hjælp. Det er heldigvis blevet mere normalt at opsøge hjælp til rejsningsbesvær. I klinikken hos Hercules&Co, ser jeg mænd med rejsningsbesvær allerede i 20’erne og 30’erne – og det er ikke kun psykiskårsager der ligger til grund.
Er du en af de 52%? Eller er du ung og oplever rejsningsbesvær?
Ved rejsningsbesvær kan kilden være psykisk eller fysisk. Det er derfor vigtigt at få undersøgt og afklaret hvilket område den eller de primære årsager udspringer fra. Da begge oftest er præsenteret, kan det være svært selv at spotte kilden. Derfor får det psykiske oftest fejlagtigt skylden, hvor det i realiteten er de fysiske årsager i 9 ud af 10 tilfælde, som er kilden.
Hvis du ikke selv kan se årsag og løsning er det vigtigt, at søge hjælp!
Her er et overblik over, hvilke muligheder vi anbefaler, når hyppigheden med rejsningsbesvær tager til:
De fleste jeg har talt med, er enige i, at rejsningsbesvær skaber akavede situationer, at kan være svært at tale om og at det påvirker parforholdet. I et forhold bør rejsningsbesvær efter min mening, løses som par og ikke alene. Men uanset om du er single eller i forhold, kan det være en god ide, at opsøge din læge eller en specialist.
I artiklen kunne du læse, at det er mere normalt end unormalt, når 52% af alle mænd i alderen 40-70 år har udfordringer med rejsningen. I 90% af tilfældene er kilden til årsagen eller årsagerne, nedsatte funktioner i kroppen. F.eks. er åreforkalkning medvirkende årsag til mænds rejsningsproblemer i 80% af tilfældene i større eller mindre grad.
Kroppens ”forfald” tillægges efter min mening lidt for ofte alder og psyken. Som fysioterapeut gennem 28 år og med mere end 3000 mænd i behandling for rejsningsproblemer, mener jeg at livsstil vejer tungere på vægten, når det gælder kropslige udfordringer og rejsningsbesvær, end alder og psykiske udfordringer.
Vedligeholdelse af vores krop og psyke, nedprioriteres af mange mænd og kvinder igennem livet i kortere eller længere perioder. Det er derfor ikke så underligt, at kroppens funktioner forringes sideløbende med, at vi bliver ældre. Vi kan ikke ændre på alderen, men på måden vi passer på os selv.
Min erfaring er, at rejsningsproblemer hos 9 ud af 10 mænd kan løses. Det kan gøres med en kombination af rådgivning, vejledning, behandling og justeringer ift. livsstil.
I en undersøgelse fra 2020 med deltagelse af 100.000 mænd i alderen 20 år og opefter, svarer mere end halvdelen af deltagerne, at de har svært ved at gå til læge og tale om rejsnings-problemer, fordi det er pinligt.
Tænk at noget så naturligt, livsbekræftende og smukt mellem 2 mennesker, kan være så svært at tale om. Alle gør det og flertallet af klodens befolkning er skabt under elskov eller sex i og uden for soveværelset, hvor nærvær og intimitet mellem 2 personer har fået dem til at smelte sammen.
Hvem siger nej tak til mere af det?
I privat regi oplever jeg, at jo mere der tales om det, jo, mere naturligt bliver det at tale om. Det er vejen til forandring og vejen bliver kortere, jo hurtigere der tages fat i udfordringerne – også når det gælder rejsningsbesvær.
Forfatteren til artiklen er: Per Andersen
Jeg hedder Per. Jeg ejer klinikken Hercules&Co. Jeg ved, at min behandling virker. Jeg har prøvet den på mig selv. Jeg ved, hvad der skal til. Det hele starter med en fortrolig samtale. Læs om min baggrund og mine uddannelser.
Få svar på, hvordan Hercules&Co kan hjælpe dig tilbage på sporet. Samtalen med Per er fortrolig og er en hjælp til, at finde den bedste løsning for dig. Samtalen varer ca. 15 min